Branden på Eriksbergsvägen i Östersund våren 2014 har nu nått ännu ett rättsligt efterspel där Räddningstjänsten stämts. Foto: SVT

Räddningstjänsten vinner mot försäkringsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten var inte försumlig när en brand i april 2014 flammade upp på nytt efter avslutad släckning. Hovrätten slår nu fast en tidigare tingsrättsdom som alltså kom fram till samma sak.

Försäkringsbolaget hade stämt räddningstjänsten på närmare 16 miljoner efter branden i Eriksbergsområdet. Anledningen var att en soffa började brinna efter att brandkåren släckt en inledande brand och sedan lämnat platsen. Detta mynnade ut i att hyresfastigheten sedan fick omfattande skador.

Bland annat kan domstolen nu konstatera att räddningsstyrkan undersökte värmen i den brandskadade lägenheten och detta utan att notera något anmärkningsvärt i den soffa som sedan fattade eld.

Dessutom fans en person skulle skulle sköta efterbevakningen.

Istället för skadestånd på 16 miljoner får försäkringsbolagen nu betala räddningstjänstens rättegångskostnader på drygt 80 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.