Foto: Fredrik Lundmark/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Radiomast vid Sveg kan falla – området evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Tv- och radiomasten utanför Sveg i Härjedalen har evakuerats eftersom den riskerar att slukas av en brand i närheten. Om masten skulle falla innebär det att lokala radio- och tv-sändningar riskerar att brytas, och i så fall att viktiga meddelanden till allmänheten inte kan sändas ut i området.

Flera radio- och tv-sändningar bryts lokalt efter att personer som arbetar vid sändningsmasten utanför Sveg utrymts.

– Vi har följt räddningsledarens rekommendation i området och utrymt vår personal på plats, säger Niklas Vange, pressinformatör på Teracom.

Det innebär att enbart P4 Sveriges radio och SVT1 samt SVT2 sänds i ett område omkring masten. Totalt påverkas omkring 10 000 personer av de inställda sändningarna.

– Just nu kan man lyssna på P4, men inga andra radiokanaler, säger Sanna Martin, sändningsledare på Sveriges Radio i SVT Nyheters direktsändning.

– Branden kryper ju närmare, ingen vet om den kommer komma så nära så att till och med P4-sändningarna bryts, säger Sanna Martin.

VMA hotas

Om masten skulle falla innebär det en risk för att viktiga meddelanden till allmänheten inte kan sändas ut i området.

– Den allvarligaste tänkbara konsekvensen är att tjänsterna slutar helt, säger Niklas Vange, pressinformatör på Teracom.

Orsaken till att Teracom lokalt bryter sändningar i till exempel Barnkanalen, Kunskapskanalen, P1 och P3 är att man vill  minska risken för att masten överhettas. Det är i nuläget oklart hur nära branden masten är.

– Vi får löpande uppdateringar från räddningstjänsten men det är svårt att få en direkt överblick om hur branden sprider sig.

Lugnare läge – men kan vända

Det finns i nuläget ingen prognos för när sändningarna kommer att återupptas. Under tisdagskvällen meddelar Teracoms pressinformatör att branden minskat.

– Branden som hotar masten har saktat ner men det kan ändra sig snabbt. Vi vet inte mycket mer än så i nuläget men just under natten verkar det inte finnas ett överhängande hot, säger Niklas Vange.

Masten i Sveg är kopplad till flera andra så kallade slavstationer som får sin signal från masten i Sveg. Dessa master drabbas också av avbrutna sändningar. Masterna som påverkas och vilka kanaler som stängs ner är:

 • Hede: SR P1, P2 och P3 samt TV-utsändningar
   
 • Funäsdalen Funäsdalsberget: SR P1, P2 och P3
   
 • Tänndalen: SR P1, P2 och P3
   
 • Tännäs Västra Kröket: SR P1, P2 och P3
   
 • Långå: SR P1, P2 och P3

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet