Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsadvokat Daniel Alverlind. Foto: SVT

Föräldrar i Jämtland misstänkta för barnvåldtäkt – idag inleddes rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes rättegången mot det föräldrapar som står åtalade för sexuella övergrepp mot flera av sina barn. Mannen erkänner i princip allt medan kvinnan förnekar brott.

Sedan i januari har en man 45-årsåldern i Jämtland suttit häktad, misstänkt för en rad olika sexualbrott mot sina barn. Det rör sig om grova våldtäkter och grova sexuella övergrepp som ska ha begåtts mellan 2010 och 2023 och på olika ställen i Sverige, bland annat i Jämtland och Västernorrland.

– Han erkänner i princip allt. Det är bara små korrigeringar kring vad som skulle skett i några delar, säger mannen försvarsadvokat Daniel Alverlind.

Enligt åklagare Lisa Forsberg ser bevisläget gott ut, vilket även mannen försvarare håller med om.

– När klienten erkänner finns det mycket stöd för att personen ska dömas för det som står i åtalet, säger Alverlind.

Den åtalade kvinnan förnekar

Kvinnan, mamma till de utsatta barnen, står åtalad för grov våldtäkt mot barn eftersom hon enligt åtalet vid ett tillfälle inte ingripit när mannen förgripit sig på barnet. Något som hon bestämt nerkar till. 

– Hon har sett något som möjligen kan ha varit ett sexuellt övergrepp och då direkt reagerat och slängt ut sin man ur huset. Hon har gjort vad hon kunnat för att avstyra just den händelsen, säger kvinnans försvarsadvokat Andreas Victor.

Rättegången förväntas pågå till mitten av juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.