Fjällräddningen menar att det blir fara för liv när Gåsen stängs och det blir långt till skydd i dåligt väder. Men regeringen prövar inte frågan. Foto: Marie Selander /SVT

Regeringen tar inte upp Fjällräddarnas överklagan

Uppdaterad
Publicerad

Att stänga Gåsens stugplats i Jämtlandsfjällen innebär en stor risk för människors liv – det menar Svenska Fjällräddares Riksorganisation, Svefro, och överklagade stängningen till regeringen. Men regeringen kommer inte att pröva fjällräddarorganisationens överklagan.

Regeringen bedömer att det inte finns någon formell grund för att pröva ärendet, därför avvisas överklagan från Svenska fjällräddares riksorganisation.

Fjällräddarna: Stängningen är farlig

Efter att Svenska turistföreningen, STF, och länsstyrelsen i Jämtlands län kommit överens om ett nytt arrendeavtal stod det klart att STF:s verksamhet vid Gåsens stugplats upphör. Stängningen av fjällstugan Gåsen skulle innebära stora avstånd utan möjlighet till skydd för människor och kunna leda till farliga situationer ansåg fjällräddarna.

– Vi tycker att man för fjällsäkerhetens skull inte har gjort en riktig risk- och konsekvensanalys, i slutändan kan det leda till att någon förolyckas, sa Rickard Svedjesten, ordförande för Sveriges fjällräddare när SVT Jämtland intervjuade honom i samband med att organisationen överklagat beslutet om stängning.

Nödutrymme vintern 2024

Men något gehör hos regeringen fick alltså inte den svenska fjällräddarorganisationen. Under vintern 2024 har länsstyrelsen beslutat att ett nödutrymme ska hållas öppet i en av de befintliga stugorna på Gåsens stugplats. Men på sikt är det meningen åtminstone två av byggnaderna på plats ska rivas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rickard Svedjesten, ordförande för Sveriges fjällräddare, berättar om varför organisationen överklagade beslutet om att stänga Gåsens stugplats, Foto: Maria Harning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.