I Åre kommer det inte att vara så här trångt i liftköerna i jul, som det vanligtvis brukar vara, meddelar man från turismbranschens sida. Foto: SVT

Regeringens besked: Skidanläggningarna får hållas öppna

Uppdaterad
Publicerad

Fira jul i mindre sällskap, tänk igenom om resan är nödvändig. Men inget reseförbud. Skidanläggningarna får hållas öppna i jul och nyår. Det beskedet gav regeringen och Folkhälsomyndigheten vid sin presskonferens på tisdagen.

Men julturismen ska ske med stort eget ansvar och försiktighet, fastslog regeringen och Folkhälsomyndigheten.

– Vi har haft en väldigt god dialog med regionerna och skidorterna och kommit fram till att skidanläggningarna kan hållas öppna. Man har vidtagit åtgärder som att öka testning, se till att trängsel inte uppstår i affärer och osv och att man kan hantera vårdsituationen. Därför har vi kommit fram till att det kan anses rimligt att skidanläggningarna får hållas öppna, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Smittsäkert resande

Resandet ska ske så smittsäkert som möjligt. Det innebär exempelvis att när man kommer fram till resmålet, ska man hålla sig till ett mindre umgänge, hålla sig till sitt hus och blir man sjuk reser man hem och belastar inte sjukvården på skidorten. Det fastslog Folkhälsomyndigheten.

Socialstyrelsen menade vidare att de små skidorterna är vana att planera och förbereda sig för perioder med ett ökat besökstryck och att så har skett även nu.

Undvik tåg och buss

För att resandet ska ske smittsäkert så var uppmaningen också att undvika resor med tåg och buss och istället ta egen bil, i den mån det är möjligt.

Det finns det möjlighet att införa lokala råd, om det skulle behövas, tillade Folkhälsomyndigheten.

Något reseförbud utfärdas inte.

– Resor måste ske med försiktighet, de som reser måste tänka på att träffa få personer och få nya människor. Man måste också tänka igenom om resorna verkligen måste genomföras, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.