Inom vården i länet är många kritiska till att regeringen gav klartecken till julresande. Hör vad kirurgsjuksköterskan Maria Möller säger, en av många oroliga vårdanställda. Foto: SVT

Stark oro inom vården efter klartecknet till julresande

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagens besked om klartecken till julresande möts av stark oro inom vården. Det är fullt redan nu, menar läkare och sjuksköterskor som SVT talat med. Hör exempelvis vad kirurgsjuksköterskan Maria Möller säger i videon ovan.

Smittsäkra resor i jul är ok. Det var tisdagens besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Samtidigt står det klart att resandet måste ske med stort eget ansvar och försiktighet. Men även om det personliga ansvaret nu skärps för var och en, så väcker beslutet stark oro inom vården i länet.

Maria Möller, sjuksköterska på kirurgen på Östersunds sjukhus, berättar hur hon ser på saken i videon ovan. Och hon får medhåll från andra.

Coronaviruset i Jämtlands län

Haytam Bayadsi, specialistläkare på kirurgen, konstaterar att det är fullt redan nu. I ett meddelande till SVT skriver han att det idag finns många obemannade pass på kirurgkliniken.

”Våra neddragna platser (40) räcker knappt till den mest angelägna vården på en vanlig vardag utan covid och utan vinterturism”, skriver han.

Anna Warg är områdeschef på kirurgen. Hon pekar på att det är hög belastning just nu. Samtidigt tror hon att det kan bli bättre snart. I videon berättar hon mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet