Susanne Wallner och partikollega Christer Siwertsson, Moderaterna i Jämtland-Härjedalen. Foto: SVT

Regionråd Susanne Wallner utfryst inom Moderaterna i Jämtland-Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Utfrysning och mobbning – så menar flera personer som SVT talat med att det ser ut inom Moderaterna i Jämtlands län. Den som ska ha blivit värst utsatt är det avgående regionrådet Susanne Wallner, och partikollegan Christer Siwertsson stöder delar den uppfattningen.

Flera inom partiet som SVT talat med ger samma bild: Regionrådet Susanne Wallner har blivit utfryst inom det egna partiet. Nu kliver hon själv fram för första gången och bekräftar bilden.

– Det kan handla om att inte bli kallad till grupper i partiets namn på sociala medier. Man får inte komma på nya konstellationer av möten, säger hon.

Susanne Wallner får stöd av sin partikollega Christer Siwertsson:

– Jag har sett det själv. Hon har blivit utsatt för mobbning. Man har helt enkelt försökt få bort henne.

Knuffades ner i listan

Utfrysningen anser både Wallner och Siwertsson blev extra tydlig inför valet. När Moderaternas nomineringslista till regionen presenterades återfanns Susanne Wallners namn först på plats 19.

– Man såg till att sopa undan hennes möjligheter att kunna få en plats i regionen. Hon är regionråd, det är tydligt att man vill bli av med henne, säger Christer Siwertsson.

”Jag var besmittad och måste offras”

Susanne Wallner själv har försökt få klarhet i varför hon placerades så långt ner på listan. I klippet hör du vilken förklaring hon säger sig ha fått:

2015 gick Moderaterna samman med Socialdemokraterna för att styra i regionen. I den konstellationen blev Christer Siwertsson och Susanne Wallner moderata regionråd. Men nu, inför höstens val beslutade Moderaterna att återgå till ett klassiskt allianssamarbete. Att det var det som gjorde att Wallner flyttades ner på listan, ställer sig Christer Siwertsson frågande till.

”Ett hot för andra”

– Jag tror det helt enkelt är så att Susanne Wallner är en duktig, kompetent och påläst politiker som man är rädd för och som kan bli ett hot för andra i framtida val, säger han.

Susanne Wallner är inne på samma spår.

– Jag har följt det förbundsstyrelsen sagt, jag har gått på fattade beslut så det finns inget formellt fel som jag har gjort. Däremot har jag varit drivande och stuckit ut på en del håll. Jag har synts och det kanske har retat en del.

Lämnar politiken och flyttar

Utfrysningen har pågått länge men det är först nu som Susanne Wallner väljer att kliva fram och berätta. Här förklarar hon varför:

Sista december slutar Susanne Wallner som regionråd. Hon väljer då att lämna politiken helt.

– Jag kommer att flytta söderut till en kommun där jag har fått jobb som utvecklingsstrateg. Det är ett spännande jobb med frågor som jag brinner för så det känns jättekul.

Samtidigt är det med viss sorg hon lämnar politiken inom regionen.

– Jag har jobbat för någonting som jag trott på. Så visst är det med sorg i hjärtat jag lämnar politiken.

Fakta: Moderaterna i Jämtland Härjedalen

Sedan 2015 har Moderaterna samregerat med Socialdemokraterna i region Jämtland Härjedalen.

Både Susanne Wallner och Christer Siwertsson har varit moderata regionråd.

Både Susanne Waller och Christer Siwertsson är formellt regionråd fram till årsskiftet då nya regionråd tillträder.

Inför de kommande fyra åren ska Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet styra regionen tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.