Foto: SVT

Regionstyrelsen fick ansvarsfrihet – med anmärkning

Publicerad

Frågan om ansvarsfrihet var uppe på dagens regionfullmäktige, för fjärde gången i ordningen. Beslutet blev att styrelsen får ansvarsfrihet, men med anmärkning.

Ett visst mått av självkritik har tidigare vädrats från majoritetshåll, men någon avgångsdeklaration har inte varit aktuell.

Regionens revisorer anser att kontrollen och styrningen inte varit tillräcklig under 2017 och att Region Jämtland-Härjedalen inte lever upp till krav på god ekonomisk hushållning.

Hård debatt

Debatten var stundtals hård och kritikerna tog spjärn med sina argument från oppositionshåll.

De politiskt tillsatta revisorerna hade krävt att ansvarsfrihet inte skulle beviljas eftersom de menar att Regionstyrelsen misslyckats kapitalt med att hejda och få stopp på den skenande ekonomin som nu visar miljardunderskott.

Inte oväntat

Men numerärerna och partipiskan lät styra, som väntat röstade majoriteten för att återigen bevilja ansvarsfrihet för regionstyrelsen.

Beslutet blev att 26 ledamöter röstade ja för att bevilja regionstyrelsen ansvarsfrihet, men med anmärkning. Mot detta beslut av 21 ledamöter som röstade nej till ansvarsfrihet. Fyra avstod från att rösta, och fyra var inte närvarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.