Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är det allvarligt att allt färre skyddsvärda skogar kan bevaras – hör Skogsstyrelsens Johan Åberg kommentera det hela i klippet ovan. Foto: SVT, Skogsstyrelsen.

Skydd av skog på rekordlåg nivå: ”Svårt vända negativ trend”

Uppdaterad
Publicerad

Allt mindre areal skog med höga naturvärden skyddas från kalavverkning. Nivån med nybildade skyddsområden var ifjol rekordlåg.

Det fastslår Skogsstyrelsen, som menar att konsekvenserna kommer att bli allvarliga för hotade växt- och djurarter i skogen.

Orsaken till att färre skyddsvärda skogsområden får ett så kallat formellt skydd är att Skogsstyrelsen fått allt mindre pengar från staten för ändamålet, samtidigt som virkespriser och fastighetspriser stigit, enligt myndigheten.

-  Vi ser en direkt koppling mellan hur mycket pengar vi får för att ersätta markägare när de får skogen formellt skyddad, och hur mycket vi sedan skyddat. Nu har vi mindre pengar och samtidigt har vi fått prioritera ersättning till skogsägare som inte fått avverka i fjällnära skogar, säger Johan Åberg, specialist på områdesskydd på Skogsstyrelsen.

Striden om skogen

En tredjedel av tidigare yta

– Arealen som Skogsstyrelsen skyddat har minskat med en tredjedel om vi jämför med början av 2000-talet. Så det är en ordentlig minskning.

År 2022 inrättade Skogsstyrelsen ett formellt skydd på totalt 1 200 hektar skyddsvärd skog på produktiv skogsmark – skog med höga naturvärden som därmed räddades undan kalavverkning. En hektar är cirka två fotbollsplaner.

Nivån av nybildade ”skyddsområden” var rekordlåg och överträffas bara av året dessförinnan, år 2021, då nivåerna var de lägsta någonsin, visar Skogsstyrelsens senaste sammanställning. År 2021 skyddades enbart 980 hektar.

Allt mindre värdefull skog skyddas

Utvecklingen har varit densamma i Jämtlands län som för landet i stort.

Mellan 2021 och 2022 var nivån låg och även om det är en marginell ökning mellan åren – från 87 hektar till 95 – så rör det sig om en kraftig minskning i ett längre tidsperspektiv. År 2016 var toppåret när det gäller störst areal som skyddades – 208 hektar. Sedan dess har ytan stadigt minskat.

”Tyngre ansvar för markägarna”

För att nå målet ”Levande skogar” ska skyddsvärda skogar sparas, har riksdagen beslutat. Sverige har också internationella åtaganden om att värna biologisk mångfald, exempelvis en överenskommelse vid FN-mötet om biologisk mångfald innan jul.

Men anslagen för att skydda värdefull natur har minskat rejält – både till Naturvårdsverket/länsstyrelserna och till Skogsstyrelsen.

– Med de lägre anslagen för skydd av skog faller ansvaret tyngre på markägarna att utan ersättning bevara skyddsvärda skogar, konstaterar Skogsstyrelsens Johan Åberg.

Så skyddar Skogsstyrelsen skog

  • Biotopsskyddsområden och naturvårdsavtal är de former av formellt skydd som Skogsstyrelsen arbetat med sedan 1993.
  • Biotopsskydd är avsett för mindre områden av stor betydelse för växt- och djurarter.
  • Naturvårdsavtal är ett civilsrättsligt och tidsbegränsat avtal.

År 2022 fanns drygt 32 900 hektar produktiv skogsmark med höga naturvärden skyddade genom biotopsskyddsområden och 35 800 hektar produktiv skogsmark med höga naturvärden skyddade genom naturvårdsavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om skogen

Mer i ämnet