Det är rekordlåga vattennivåer i magasinen i Indalsälven. Storsjön är ett av magasinen. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Rekordlåga vattennivåer i magasinen

Uppdaterad
Publicerad

– Ja, sett till medelvärdet för de senaste 20 åren så är många av våra vattenmagasin väldigt låga just nu, säger Anna Hedström Ringvall, som jobbar med vattenhushållning på Vattenregleringsföretagen.

Ett tecken på att snösmältningen inte kommit igång som normalt är att Åreälven och sjön Öster-Noren där Tännforsen faller ner, också har ett lägre vattenstånd än på över 20 år. Den sjön är nämligen helt oreglerad.

Förväntas ta fart den här veckan

Storsjön och flera av de större vattenmagasinen i Indalsälvens system ligger långt under det normala för den här tiden på våren. Men den kommande veckans nederbörd och värme förutspås sätta fart på vårfloden.

– Att Storsjön är så låg beror på att det varit litet tillflöde men dessutom på att det funnits ett stort behov av att producera el. Men våra prognoser visar att vårfloden borde komma igång den här veckan, säger Anna Hedström Ringvall på Vattenregleringsföretagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.