Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”De flesta kommer från södra Sverige” – hör Bert-Ola Bångman på Projekt Kaxås berätta om inflyttningen. Foto: Björn B Schäfer/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Befolkningen snart fördubblad – så blev Kaxås en inflyttningsbygd

Uppdaterad
Publicerad

Till skolstarten nästa år har invånarantalet i Kaxås fördubblats och om ytterligare ett år har det sannolikt tredubblats. Det projekt som finansierats av IT-miljardären Dan Olofsson har hittills lyckats över förväntan.

Kaxås i Offerdal har drygt 100 invånare. Skolan i byn var på väg att klappa igen och befolkningsutvecklingen följde samma nedåtgående kurva som i resten av den jämtländska landsbygden. Någonstans där tog Projekt Kaxås sitt avstamp.

Att försöka locka folk till länets kommuner har gjorts många gånger, till exempel genom att stå på Stockholms central och dela ut broschyrer. Den här gången har marknadsföringen och projektet legat på en annan nivå. Ett av Kaxåsbördige miljardären Dan Olofssons bolag äger marken och sköter byggandet.

– Vi bygger i den takt som vi skrivit kontrakt. Sedan säljer vi huset inklusive tomten, förklarar projektledare Bert-Ola Bångman.

Hela byggprojektet omfattar 40 villor, och där pågår i dag olika grader av förberedelser. Dessutom har projektet förmedlat åtta befintliga hus som privatpersoner sålt.

”Barnfamiljer vi behöver få hit”

Privata säljare får så klart sälja till vem de vill. De nybyggda villorna väljer projektet ut vem som får köpa. Som de skriver på sin hemsida – de vänder sig till unga, ansvarsfulla familjer.

– För att säkra skolan och servicen i byn så är det barnfamiljer vi behöver få hit. Av de 22 familjer vi i dag hunnit skriva kontrakt med så kommer de från södra Sverige och i ett par fall från utlandet. Föräldrarna har helt vanliga yrken, säger Bångman.

Projektet kan också hjälpa till med finansieringen av villaköpen, men samtidigt har det kommit kritik för att det bara är utvalda familjer som de kan tänka sig att göra affär med.

– Att vi inriktar oss exklusivt på barnfamiljer är ju inte konstigare än att andra projekt inriktar sig på seniorboenden, menar Bångman.

Nästan varje helg är nu inbokad för visningar. Under novemberlovet dyker åtta intresserade familjer upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvecklingsprojekt i Kaxås

Mer i ämnet