Sänkt kommunalskatt, ökade utbildningsmöjligheter och ett verkande för en grön omställning är några av de förslag som partierna i Strömsunds kommunfullmäktige lyfter som viktiga för att locka arbetskraft. Foto: SVT/Arkiv

Det här vill partier göra för att locka fler till Strömsunds kommun

Uppdaterad
Publicerad

Vilka är de viktigaste åtgärderna för att möta företagens behov av kompetensförsörjning i Strömsunds kommun?

Så här har de partier som haft minst ett mandat under förra mandatperioden i kommunen svarat:

Både det största styrande partiet Socialdemokraterna samt största oppositionspartiet Centerpartiet vill se ett uppluckrat strandskydd för att locka arbetskraft till kommunen. Såhär vill övriga partier i kommunfullmäktige underlätta för företagandet:

Simon Högberg, Moderaterna:

Moderaterna ska arbeta långsiktigt för utveckling i hela kommunen, inte centralisering, förvaltning och avveckling. Det kommer att öka kommunens attraktivitet och leda till att fler vill bosätta sig och driva företag i kommunen. Arbetsmarknadens behov ska vara styrande när gymnasieskolan och vuxenutbildningen planerar sitt utbildningsutbud. Utbildningarna ska genomföras i nära samarbete med kommunen och företagen.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Vuxenutbildningen ska erbjuda flexibla utbildningslösningar t ex inom vårdområdet. Distans- och närundervisning ska varvas för att skapa bästa möjliga tillgänglighet och resultat. Vi vill också erbjuda kompetensutveckling för befintlig personal inom vård och omsorg. Personalens möjligheter att medverka i arbetsplaneringen ska stärkas.

Moderaterna vill göra det möjligt för privata aktörer att etablera sig i kommunen inom hemtjänst och äldreomsorg. Vårdtagarens önskemål och möjligheter att välja vårdformer och boenden och boendeorter kan på så sätt tas tillvara och alternativa möjligheter skapas för vårdpersonalen.

Robert Gjersvold, Sverigedemokraterna:

Strömsunds kommun är en oslipad diamant som med rätt styre skulle kunna expandera det nuvarande näringslivet, samt locka hit fler företag och arbetskraft.

Sänk kommunalskatten så att det blir attraktivt för invånare och företag att bo och verka här, släpp fler attraktiva tomter, satsa på IT-infrastrukturen, samarbeta med det lokala näringslivet om hur vi kan tillsammans utveckla kommunen.

Vi kan konkurrera med grannkommuner genom att samarbeta med turistnäringen om hur vi sätter Strömsund på kartan som en attraktiv plats. För det krävs satsningar på försköning av centrum, stöd till fler små företag utmed E45, och att en effektivt platsmarknadsföring upprättas.

Kristina Ström, Vänsterpartiet:

Vård, skola, service och kultur är avgörande för att folk ska vilja bo här. Vi kräver mindre barngrupper i skola och förskola, tidigare stöd för barn som behöver det, mer resurser till elevhälsan och försök med 6-timmars arbetsdag för att minska sjukskrivningar och uppsägningar. Stoppa kaoset med stafettläkare på Strömsunds hälsocentral, vi kräver att Regionen ordnar fasta läkare. Samtliga bibliotek ska hålla lördagsöppet och vara en mötesplats för kulturen.

Företagen måste med i den gröna omställningen. Kan vi erbjuda människor jobb i företag som tar klimatomställningen på allvar kommer fler att vilja jobba här.

Naturen är ett av våra starkaste kort för att locka hit folk, men då duger det inte med kalhyggen eller tallplantage. Vi kommer inte att acceptera att naturen omvandlas till produktionslandskap.

Mona Bjurström, Rättvis demokrati:

Vi hoppas att partier kan samarbeta framöver för att möta behoven och främja företagandet så att vi tillsammans kan tillgodogöra alla resurser vi kan få till. Vi måste även skapa samma möjligheter och förutsättningar över hela kommunen.

Så har styret sett ut i Strömsunds kommun 2018-2022:

Strömsunds kommun styrs av Socialdemokraterna i samverkan med Vänsterpartiet.

Mandatfördelning kommunfullmäktige:

Socialdemokraterna 16 mandat

Centerpartiet 7 mandat 

Moderaterna 4 mandat

Sverigedemokraterna 4 mandat

Vänsterpartiet 2 mandat

Rättvis demokrati 2 mandat 

Källa: Strömsunds kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet