52 procent av skogsägarna anser att lönsamheten är tillfredsställande eller mycket god, enligt den nya rapporten. Foto: SVT

Stort intresse för skog trots minskad lönsamhet

Uppdaterad
Publicerad

Skogsgårdarna går generellt bra men vinsten minskar – det senare oroar LRF Konsult som pekar på vikten av att ha en strategi som stor skogsägare.

LRF-konsult har i en rapport sammanställt lönsamheten, det så kallade skogsnettot, för landets skogsägare. Den visar att skogsnettot har minskat sedan 2011, efter en uppåtgående kurva under 2014.

Lägre vinst i norr

Medelskogsnettot för hela landet är 99.900 kronor under 2016. I södra Sverige är nettot på cirka 115.000 kronor medan skogsgårdarna i norra Sverige har en lägre lönsamhet med ett skogsnetto på 82.600 kronor.

– Vi ser att det generellt går bra för skogsgårdarna. Samtidigt är det oroväckande att skogsnettot gått nedåt sedan 2011, framförallt när timmerpriserna ligger kvar på samma nivå och skogsmarkspriserna stiger, säger Jimmy Larsson, Segmentschef Skog & Lantbruk på LRF Konsult.

– I ett sådant här läge är det viktigt för skogsägarna att se över kassaflödet när man gör investeringar. Skogsnettot ska förutom avverkning även räcka till övriga kostnader för skogen som räntor, skogsbilvägar, reparationer, underhåll och inte att glömma – det egna arbetet, säger Jimmy Larsson.

Många vill köpa mer

Enligt rapporten så är anser 52 procent av skogsägarna att lönsamheten är tillfredsställande eller mycket god. Fler än hälften vill investera i mer skog än de redan har, eftersom de anser att det en god långsiktig placering.

— Att äga skog innebär i högsta grad att vara företagare och skogsägarnas uppfattning om den egna lönsamheten går i linje med det rapporten visar. Men alla skogsägare har olika mål med varför och hur de vill bruka sin skog.

– Vissa sköter skogen så att den ger ett jämnt inkomstflöde över tid, andra ser det som en långsiktig investering, medan vissa vill använda skogen för rekreation och jakt, säger Jimmy Larsson.

Fakta – rapporten

Skogsgårdens lönsamhetsrapport grundar sig på svenska skogsgårdars balans- och resultatrapporter.

Fokus har lagts på hur lönsamheten har sett ut historiskt med en djupdykning 2016.

Källa: LRF Konsult

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.