Det har varit coronautbrott på flera skolor i länet den senaste tiden, konstaterar smittskyddsläkare Micael Widerström. Foto: SVT

Så är smittoläget i länet: Utbrott på flera skolor

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera veckor då smittspridningen av Covid-19 i länet minskat märktes förra veckan en mindre ökning. Det innebär att smittonivån är på en fortsatt rekordhög nivå och den senaste tiden har flera skolor i länet drabbats av coronautbrott.

– Det vi sett på senaste tiden är en lätt ökning bland de yngre, i åldrarna 15 till 20 år och även i åldrarna 20 till 29 år, säger smittskyddsläkare Micael Widerström.

Flera coroanutbrott har rapporterats på förskolor och skolor, bland annat på Jämtlands gymnasium i Åre kommun och på skolor i Strömsund.

Ökning i Strömsund

Totalt uppgick antalet nya fall med bekräftad Covid-19 i länet till 503 personer förra veckan , vilket är en liten ökning jämfört med veckan innan när antalet uppgick till 496 personer.

Smittonivån är sedan i påskas på en rekordhög nivå i länet.

– Det vi också sett den senaste tiden är en ökning av antalet smittade personer i Strömsund, som tidigare varit relativt förskonad, medan smittan har minskat i Härjedalen, säger Micael Widerström.

Provtagna sedan start: Ca 215 397 till 9 maj*
Verifierat smittade sedan start: 11 707 (+169 sedan fredagens rapport)
Smittade patienter under sjukhusvård just nu: 15 st, varav 7 på IVA.
Avlidna på sjukhus med covid-19 sedan start: 50

*Värdet för totalt antal tagna prover rapporteras normalt varje måndag eller tisdag. Eftersom det går att lämna prover på så många olika sätt så krävs det en hel del kvalitetssäkring av det antalet. Däremot rapporterar alla laboratorier in positiva prover till Folkhälsomyndighetens Sminet, där vårt värde hämtas, så antalet positiva prover är alltid dagsaktuellt.

Sedan första covidpatienten lades in har 392 skrivits ut från sjukhuset fram till 10 maj.

Till och med 9/5 har totalt 60 997 doser delats ut. 46 144 personer fått sin första dos och 14 853 har fått sin andra.

Källa: Region Jämtland Härjedalen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet