Sametingsstyrelsen besöker en av de möjliga platserna i Östersund för en parlamentsbyggnad. Foto: SVT

Sametingsstyrelsen på plats i Östersund – tittar på platser för parlamentet

Publicerad

Under veckan har Sametingsstyrelsen haft sammanträden i Östersund. En punkt på dagordningen har varit att titta på möjliga platser att bygga en parlamentsbyggnad.

Det är 15 år sedan man beslutade att bygga en parlamentsbyggnad för Sametinget. Länge var Kiruna den självklara platsen, men på grund av flytten av hela Kiruna stad var det svårt att hitta en tomt och bygget kom aldrig kommit igång.

För några år sedan öppnade man upp för alternativ placering och i februari i år röstade Sametinget igenom Östersund som placeringsort.

Under onsdagen åkte en delegation från Sametingsstyrelsen runt tillsammans med representanter från Östersund kommun för att titta på tänkbara platser för parlamentsbyggnaden. Två alternativ finns på Frösön, i närheten av flygplatsen och uppe på Frösösberget, och det tredje alternativet är nedanför Jamtli.

– Jag har ingen direkt favorit i nuläget utan vill se alla alternativ på plats först. Det säger Per-Olof Nutti, ordförande i Sametingsstyrelsen.

Hör Per-Olof Nutti kommentera mer om platsen för en parlamentsbyggnad i klippet ovan.

Krav på folkomröstning

Beslutet att placera parlamentet i Östersund har dock inte fallit alla i smaken. I juni inkom en motion om att genomföra en folkomröstning om parlamentets placering.

– Den kommer upp på sametingets plenum i november. Det är en motion som alla andra motioner och SKA behandlas, säger Per-Olof Nutti.

Det vinnande arkitektbidraget BADJÁNEAPMI är ritat av Murman arkitekter i Stockholm. Foto: Illustration Murman Arkitekter

Oklart med finansieringen

2006 genomfördes en arkitekttävling och det vinnande bidraget BADJÁNEAPMI beräknades då kosta runt 200 miljoner att bygga, något som dåvarande stadsminister Göran Persson lovade finansiera. Om det löftet gäller idag är dock osäkert.

– Man vill nog inte kännas vid det löftet idag, men finansieringen är helt klart en av dom stora frågorna att hantera för oss i Sametingsstyrelsen. Det säger Per-Olof Nutti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.