Skattedömd forsätter driva företag

Uppdaterad
Publicerad

Företagaren Thomas Östensson som i november domdes för skattesvindel i miljonklassen fortsätter att driva företag i Strömsund – han får bidrag i form av statligt stöd från arbetsförmedlingen och kontrollerar verksamheten via ett bolag i London.

Hans gamla företagsgrupp i Strömsund har gått i konkurs. Thomas Östensson betalade aldrig in skatten för sina anställda. De obetalda skatteskulderna är uppe i tre miljoner kronor men verksamheten fortsätter som ingenting hänt.

”Anmärkningsvärt att han slapp näringsförbud”

Thomas Östensson

Det är ekobrottsåklagaren i Sundsvall, Katarina Becker som nu beslutat överklaga domen. Hon är inte bara kritisk mot den villkorliga domen.

Anmärkningsvärt är också, menar hon, att Thomas Östensson slapp näringsförbud. I sin dom vägde Östersunds tingsrätt in hans betydelse som arbetsgivare i bygden.

Han har idag 18 anställda:

– Det var ett allvarligt brott men vi gör en helhetsbedömning. Det fanns starka skäl som talade för och emot ett näringsförbud, säger Göran Ingebrand, lagman vid Östersunds tingsrätt.

Återföll i brott

Omständigheter som talade FÖR ett näringsförbud var att det rörde sig om ett allvarligt brott och att Thomas Östensson så sent som 2007 dömts för annan ekonomisk brottslighet.

Han hade alltså återfallit i brott och i normalfallet skulle han ha dömts till minst sex månaders och näringsförbud.

MOT näringsförbud talade att det gått fyra år sedan hans tidigare dom 2007 och att han verkar sköta sin affärer idag.

Trots att han tidigare dömts för ekonomisk brottslighet fick han lagens lindrigaste straff: villkorlig dom.

Nu går bidragen från arbetsförmedlingen till Thomas Östenssons nya bolag i Strömsund som numera kontrolleras via ett bolag i London.

Skatteverket välkomnar att domen mot företagaren överklagas.

För SVTs räkning har Pia Bergman, nationell samordnare mot ekonomisk brottslighet, sammanställt dagsläget i de fyra bolag som ingick i Strömsundshärvan.

Riskerar få ”fribrev” för oseriösa

Samtliga fyra bolag har fått i konkurs. Skatteskulden har vuxit till tre miljoner kronor. Inget är betalt.

Skulle Strömsundsdomen bli rättspraxis skulle det kunna få oanade konsekvenser, menar Pia Bergman. Hon ser det som ett ”fribrev” för oseriösa företagare med många anställda.

Sköter han sig idag?

– Det vet vi inte. Däremot kan jag konstatera att verksamhet som bedrivs via kommanditbolag i England ofta är ett upplägg för att minska vår insyn. Vi vet att det är en metod som används för brottsliga upplägg säger Pia Bergman

”Jag sköter mig och betalar skatt”

I Strömsund fortsätter verksamheten som tidigare. Verksamheten kontrolleras av Thomas Östensson via hans engelska bolag och bidragen från arbetsförmedlingen fortsätter att betalas in på kontot.

För honom väntar nu en ny rättegång, den här gången i hovrätten:

– Nu rivs såren upp på nytt. Det blir jobbigt.

Sköter du dig idag?

– Ja absolut, svar ja. Jag betalar skatt för alla anställda och jag säger som Mona Sahlin: det är jag stolt över.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thomas Östensson

Mer i ämnet