Foto: Anders Wiklund/TT

Forskare från Östersund: Skjutprestationen avgörande inom skidskytte – tiden mindre viktig

Uppdaterad
Publicerad

Max en bom för chans till pallplats i jaktstart och masstart. Den slutsatsen drar forskare vid Mittuniversitetet som analyserat skidskyttarnas resultat från i världscupen, VM och OS under 17 säsonger.

– Generellt sett visar analyserna över tid tydligt att de åkare som når pallplaceringar i de olika tävlingarna är de som skjuter klart bäst vid samtliga skjutningar i båda tävlingsformerna. Det är också intressant att vi inte kan se några skillnader mellan könen, säger Marko Laaksonen, docent vid Nationellt vintersportcentrum på Mittuniversitetet i Östersund ett pressmeddelande.

Enligt forskarna är det tydligt att de som hamnar på pallen oftast har max en bom, medan de som blir topp tio har två bom.

Skjutprestationen avgör

– Även om skidåkningen är viktig för en bra placering, är det ändå skjutprestationen som avgör slutresultaten, säger Glenn Björklund, centrumledare vid Nationellt vintersportcentrum.

Studien konstaterar också att tiden på skjutvallen är av ”tämligen liten” betydelse.

– Enda tillfället som det inverkar på placeringen i stora drag är vid sista skjutmomentet, säger Glenn Björklund.

Forskarnas studie är publicerad i Journal of Sports Sciences.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har skidskyttarna skygglappar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.