Foto: Helena Landstedt / TT

Skogsägare får 67 miljoner kronor för skog som blev naturreservat

Publicerad

Skogsägaren Tommy Hegestrand från Jönköping fick sitt fjällnära skogsområde i Lofsdalen omgjort till ett naturreservat mot sin vilja och var inte nöjd med ersättningen. Det blev en fråga för mark- och miljödomstolen, som gav honom rätt.

Tommy Hegestrand hade planerat avverkning i skogen som gjordes om till ett naturreservat. Motparten i tvisten, Kammarkollegiet, var beredda att betala 31 miljoner kronor för reservatet, men det var inte Tommy Hegestrand nöjd med. Han krävde istället 72 miljoner kronor.

Får 67,5 miljoner kronor

I tisdags kom domen från mark- och miljödomstolen, vilket Tidningen Härjedalen var först med att berätta. Domstolen satte skogens värde till 54 miljoner kronor, vilket tillsammans med det tillägg på 25 procent som är lagstadgat ger Tommy Hegestrand 67,5 miljoner kronor.

”Hoppas att det äntligen är slut”

Frågan om ersättningen har varit en åtta år lång process. Tommy Hegestrand säger till SVT Jämtland att han är glad att det äntligen är över och att han hoppas på att domen inte ska överklagas.

– Jag hoppas att det äntligen är slut nu så man kan gå vidare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.