Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är för miljön, biologisk mångfald och klimatet. Men på längre sikt får man ut mer av skogen ekonomiskt också”, säger skogsägare Styrbjörn Kindströmer i Öravattnet utanför Stugun om varför han satsar på hyggesfritt skogsbruk. Foto: Marie Selander, SVT.

Hyggesfantasten utanför Stugun slutade kalavverka: ”Jag är omvänd”

Uppdaterad
Publicerad

Hyggesfritt skogsbruk är både lönsamt och bättre för klimatet och miljön. Det menar skogsägare Styrbjörn Kindströmer i Öravattnet utanför Stugun som valt att bruka sin skog utan kalhyggen. Nu är det dags att ta konsekvenserna av det hårda skogsbruk som bedrivits i Sverige.

– Jag har gjort det. Jag var hyggesfantast, men slutade. Jag är omvänd, säger han.

Trots ökad naturhänsyn och kraftigt ökat skogsskydd så försvinner naturskogarna med höga naturvärden i Jämtlands län – och livsmiljöer som krävs för att hotade arter ska klara sig, visar en ny rapport. Slutsatsen som dras är att det behövs mer hyggesfria alternativ inom skogsbruket.

Det finns både stort motstånd mot hyggesfria skogsskötselmetoder inom skogsnäringen, men också ett stort intresse bland många privata skogsägare för hyggesfritt, inte minst här i länet, visar en enkät.

”Lönsamt och bra för klimatet”

Ett par som valt hyggesfritt skogsbruk är Styrbjörn Kindströmer och hans sambo Catrine i byn Öravattnet, ett par mil utanför Stugun i Ragunda kommun.

Poängen med hyggesfritt är att låta träden växa till sig och få mer betalt för dem när de väl avverkas.

– Att avverka fullgrovt timmer, det är betydligt bättre ekonomi i det än att avverka mycket för massaved, som det blir i ett kalhyggesbruk, säger Styrbjörn Kindströmer.

De har brukat skogen hyggesfritt sedan 2016 – och bytt ut maskinerna i skogen mot hästar.

– Det är lönsamt, bra för miljön och för klimatet. Och nej det handlar inte om att gå tillbaka till 1800-talet och hästar behövs inte, man kan köra hyggesfritt iallafall, säger Styrbjörn Kindströmer.

Se hur det ser ut i en hyggesfri skog i videon ovan – där markägaren Styrbjörn Kindströmer berättar mer om bakgrunden till beslutet.

I det hyggesfria skogsbruket kör Styrbjörn Kindströmer ut virket med hästar. ”Det blir inga körspår”, konstaterar han, men tillägger att det naturligtvis inte krävs hästar för att bruka skogen hyggesfritt. Foto: Marie Selander/SVT

Vad är hyggesfritt skogsbruk?

  • Hyggesfritt skogsbruk innebär att skogsmarken brukas utan att kalavverkas, så marken är alltid trädbevuxen.
  • Det omfattar många olika huggningsmetoder, bland annat blädning, luckhuggning, skärmställning och plockhuggning.
  • Trakthyggesbruk med kalhyggen är den skogsskötselmetod som används till 97 procent i Sverige idag.
  • Skogsstyrelsen slår fast i sin senaste rapport om miljömålet Levande skogar, att med dagens bruk nås skogpolitikens produktionsmål, men inte miljömålet.
  • Att läget också är allvarlig inte bara för landet i stort, utan specifikt för Jämtlands län, visar ny forskning av professor Per Angelstam vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Källa: Skogsstyrelsen, SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.