Anders Holmgren från Skolinspektionen är på plats för att granska Wargentinsskolans arbete mot kränkningar. Foto: SVT

Skolinspektionen granskar Wargentinskolan

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Jämtlands granskning av gymnasieföreningarna har Skolinspektionen inlett utredningen om hur skolan arbetar med att förebygga kränkningar.

Anders Holmgren har inlett utredningen kring Wargentinskolans arbete för att förhindra att elever kränks. Han har intervjuat elevhälsan, lärare, elever och skolledningen. Och ska även prata med huvudmannen – representanter för de kommuner som står bakom Jämtlands gymnasieförbund.

Skolinspektionen på plats

– Jag är här med anledning av de uppgifter som kommit fram i medier, säger Anders Holmgren. Jag är här i två dagar för att samla in fakta för att senare återkomma med ett beslut.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Skolinspektionen har uppmärksammat SVT Jämtlands granskning av gymnasieföreningarna och den kultur de står för. Där det framkom att elevhälsan och lärare i flera år påpekat att elever , både i och utanför föreningarna , far illa.

Känner skam och ångest

Det är lever som känner skam och ångest efter att gjort saker eller blivit utsatt för något under föreningsfester. Det handlar även om elever som känt sig utsatta och mobbade efter att fått höra att de inte passar in i föreningen.

Granska det förebyggande arbetet

Skolinspektionen har även fått in enskilda anmälningar om kränkningar med koppling till gymnasieföreningarna. Men Skolinspektionen ska inte granska gymnasieföreningarna specifikt utan se hur skolan som helhet förebygger och motverkar att elever utsätts för kränkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet