Elever berättade om invalsriter där de bland annat fick dricka en äcklig sörja och klä av sig nakna inför andra. De berättade också om hur föreningarna aktivt valde vilka som fick vara med – och vilka som inte fick det. Det är fem år sedan vi granskade gymnasieföreningarna. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning – kraftig kritik mot Wargentinskolan

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen riktar kraftig kritik mot Jämtlands Gymnasieförbund och Wargentinskolan i Östersund.

Skolinspektion gjorde en inspektion på skolan i november förra året efter SVT Jämtlands granskning av gymnasieföreningarna vid skolan. Granskningen visade bland annat att bara utvalda elever fick vara med på vissa aktiviteter och att det fanns kränkande inträdesriter.

Skolinspektionen förelägger Jämtlands gymnasieförbund att bland annat se till att det bedrivs ett målinriktat och långsiktigt arbete för att motverka kränkande behandling av elever.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Skolinspektionen skriver också att alla misstänkta fall av kränkande behandling ska utredas och att lärarna ska få stöd och förutsättningar så att de kan undervisa utifrån läroplanen och inte utifrån elevernas eventuella medlemskap i föreningar.

”Finns hierarkier mellan olika elevgrupperingar”

Joakim Blomberg som är enhetschef på Skolinspektionen säger till SVT att de som är medlemmar i föreningarna ibland har ”en tendens att ta över i klassrummen”.

– Det blir svårt för lärarna att få ihop grupperna när det finns informella hierarkier mellan olika elevgrupperingar.

Han är också kritisk mot att det finns lärare som inte upplever att de får stöd från skolledning och huvudman i det här arbetet.

SVT Jämtland har under eftermiddagen sökt ansvariga på Jämtlands gymnasieförbund. I ett mejl skriver Mikael Cederberg, Förbundschef på CEO:

Det är bra att vi har fått en extern granskning där Skolinspektionen påtalar ett antal brister inom delar av Jämtlands Gymnasium Wargentin. Vi kommer nu att analysera innehållet och utifrån det vidta åtgärder som ska leda till att alla program på skolan uppfyller lagkraven. 

LÄS MER: Invalsritualer med spyor, ögonbindlar och nakenhet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet