Krokoms kommun planerar att reglera åkningen i skotertäta områden. I klippet berättar kommunens skotersamordnare, Mattias Lönn, om varför detta görs. Foto: SVT

Skoteråkning i Åkersjön kan regleras – Krokoms kommun vill förebygga problem

Publicerad

En reglering av skoteråkningen finns bland annat i Funäsdalen, Jorm och Lofsdalen. Nu planerar Krokoms kommun att följa efter och reglera åkningen i skotertäta områden. Markägarna är trötta på buskörning.

I Krokom kommun räknar man med att skoterturismen ska öka. I vinter inleds därför en kampanj i Åkersjön och Bakvattnet för att informera skoteråkare om vad de behöver tänka på när de kör i området. Det kommer ske både via digitala plattformar och ledvärdar på plats.

– Problemet är att delar av körningen idag tyvärr sker på ett sätt som inte är okej, och att det samtidigt finns en stor otydlighet i regelverket. I kombination med att intresset för friluftsaktiviteter har ökat under pandemin vill vi vara beredda och förebygga problem, säger Mattias Lönn som är skotersamordnare i kommunen.

En del av ett projekt

Den ökade informationskampanjen är en del i projektet ”Hållbar skoteråkning”. Där ska även en arbetsgrupp nu börja titta på hur ett regleringsområde i utvalda delar av Krokoms kommun skulle kunna se ut. Det kan till exempel handla om enbart ledåkning på vissa områden och friåkning på andra.

Hör Mattias Lönn berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.