Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Möjligheten att preparera skoterlederna i Västjämtland har blivit mycket svåra efter regn och storm. Foto: Privat

Skoterleder delvis vattenfyllda i Västjämtland – vissa problem kan bestå hela vintern

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans regn har arbetet med att preparera lederna försvårats kraftigt i västra Jämtland. På många håll väntas vattnet rinna undan efter en tid, men vissa områden kan förbli problematiska resten av säsongen.

Just nu är många av skoterlederna i Västjämtland inte farbara på grund av att stora vattenmassor samlats på lederna efter förra veckans regnväder. På sjöar och myrar har snö lagt sig ovanpå vattnet, så vad som ser ut som ett fint snöfält kan egentligen vara vattenfylld och oframkomlig mark.

– Det ser fint ut på hög höjd men kommer man till bäckar så är det fortfarande vatten där. Så ger vi det ett antal dagar, svårt att säga hur många, så kommer det att rinna undan och bli farbart inom sinom tid, säger Callis Blom, ordfrörande i Väsek (Västjämtlands snöskoterområde). Det är organisationen som samordnar ledskötseln i västra Jämtland. 

En fara som uppstått på Norra rensjön, nära norska gränsen i Åre kommun, är att stora isblock sköljts långt ut på isen från en av fjällbäckarna som har sitt utlopp i sjön.

Vissa av problemen kan bli bestående resten av säsongen.

– Framförallt på sjöar kan jag se det som ett bekymmer, säger Callis Blom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer