”Skrot” värdfullt kulturarv

Uppdaterad
Publicerad

Bilar som ser ut som skrot eller skräp behöver de inte vara det. Motorhistoriska Riksförbundet försöker att bevara det svenska kulturarvet när det gäller fordon.

Motorhistoriska riksförbundet, MHRF, är en organisation som verkar för att intressanta historiska fordon ska bevaras. Förbundet har runt 200 medlemsklubbar med sammanlagt 100.000 medlemmar.

MHRF:s generalsekreterare Jan Tägt, känner till fallet som Strömsunds kommun driver.

Skrotbilar i Jämtland

– Det här är en balansgång mellan miljön och kulturarvet, säger han. Många fordon som allmänheten upplever som en skrotbil utgör ju förutsättningar för bevarandet och återställandet av andra fordon som är en del av vårt kulturarv.

Dålig kunskap

Jan Tägt menar också att kunskapen hos kommunerna när det gäller kulturarvet kring fordon är begränsad. Det finns inte heller någon lag som skyddar kulturarvet i form av fordon. Därför ser MHRF sitt uppdrag som väldigt viktigt.

– Det är en väldigt liten del av alla fordon som blir kvar och det är de vi värnar, säger Jan Tägt.

– En förutsättning för att bevara den här delen av kulturarvet är att det finns tillgång till delar av fordon, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skrotbilar i Jämtland

Mer i ämnet