Snö – en het fråga i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Mindre snö och varmare vintrar ställer stora utmaningar på skidanläggningarna.

Under två dagar har omkring 160 representanter från svenska och norska längd- och alpina skidanläggningar, snötillverkningsföretag och forskare varit på plats i Åre för en nationell tvådagarskonferens. Syftet med konferensen är att ta del av den senaste forskningen och erfarenheterna på temat energieffektiv snöhantering.

– Konferensen är viktig för att bidra till samverkan och kunskapsdelning mellan forskning, leverantörer och våra medlemmar, skidanläggningarna. Den tekniska utvecklingen med gröna innovationer går snabbt framåt. Tillsammans ska vi vara bäst på klimatsmarta snölösningar, säger Titti Rodling, vd SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation).

Föreläsningarna fokuserar på den senaste forskningen och praktiska exempel inom tillverkning, lagring och distribution av snö. 

– Detta är årets viktigaste konferens inom området snölagring och snöhantering, säger Lina Lif, Snöprojektet/Peak Region

Enligt Johan Casselgren, forskare vid enligt Luleå tekniska universitet är det viktigt att man inte bara fokuserar på hur man ska bevara snön den måste också hålla hög kvalitet:

Johan Casselgren, forskare Luleå tekniska universitet Foto: SVT

– Snön är en råvara och ju värmare det blir är det viktigt att hantera den på rätt sätt. Det vi jobbar med nu är att gå ner med en röntgen apparat och titta på snökornen och till och med gå ner på snöflingsnivå och titta. Målet är att kunna se vad som händer med snökorna när man trycker ihop eller bearbetar snön, säger Johan Casselgren, forskare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer