Mystiska män spanar efter registreringsskyltar i SVT:s garage

Publicerad

Två män smyger mystiskt omkring och spanar in i SVT:s garage. Men de är inga biltjuvar. De visar sig vara på jakt efter en registreringsskylt med ett speciellt nummer.
– En del kanske undrar vad man håller på med. Man får vara lite diskret, säger Fredrik Marken.

Tillsammans med Andreas Lindström håller han på med platespotting. En lek som går ut på att hitta registreringsskyltar i rätt ordning. De har hållit på i ett par år, och Andreas säger att han närmar sig nummer 200.

Måste se skyltarna

Målet är att se alla nummerskyltar på bilar från 001 till 999 och det måste vara i rätt ordning. Ser man 002 och sedan 001:an, så räknas inte 002:an, förklarar Andreas Lindström.

De dokumenterar inte nummerskyltarna på något sätt, utan allt handlar bara om att se skyltarna. Och det kommer att ta tid.

– Går det gott tar du 100 nummer på ett år ungefär, så då är det tio års tid innan man är i mål, konstaterar Fredrik Marken.

Spanat länge

Det finns en anledning till att de stryker omkring vid SVT:s garage. Där finns en viss bil med ett visst nummer.

– Vi har sedan ganska länge spanat in att det finns en 194, som jag söker, säger Andreas Lindström.

Just den bilen är på uppdrag i Åre och blir borta några dagar. På vintern är det extra svårt att hitta rätt nummer, för då är skyltarna ofta så smutsiga. Därför blev han extra besviken.

 - Sjuk otur. Det har gått en månad sedan förra numret, suckar Andreas Lindström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer