Staten finansierar brottsling

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen i Strömsund finansierar den ekonomiska brottslingen Thomas Östenssons bolag. SVT kan idag avslöja att bidragen till hans bolag kommer att fortsätta.

För en månad sedan fälldes Östensson i Östersunds tingsrätt för bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll i sina Strömsundsbolag.

Brotten skedde under 2006 och 2007, samtidigt som Östenssons bolag kunde kvittera en halv miljon kronor i bidrag från arbetsförmedlingen i Strömsund.

Thomas Östensson

. Med andra ord: med hjälp av bidraget från arbetsförmedlingen i Strömsund kunde Östensson begå skattebrott.

Det var andra gången Östensson dömdes för ekonomisk brottslighet. Första gången han fälldes var 2007, då för bokföringsbrott, och brott mot aktiebolagslagen.

Trots det fortsätter arbetsförmedlingen att skicka in nya bidragspengar i Östenssons bolag i Strömsund. Nu går pengarna in i Dinatelli där den nyligen dömde ekobrottslingen har 18 anställda.

Så här långt handlar det om ytterligare en halv miljon kronor..

Arbetsförmedlingen har tre saker att ta hänsyn till när det värderar bidragsansökningar:

– har det aktuella bolaget någon skatteskuld.

– finns försäkringar alternativt kollektivavtal.

– vad säger facket.

Ägarförhållanden och omständigheter runt ägarna tar arbetsförmedlingen inte hänsyn till när beslut tas om ett bolag ska få bidrag eller inte. Lagen ger inte det utrymmet, hävdar arbetsförmedlingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thomas Östensson

Mer i ämnet