Distriktschefen Helena Eriksson ser att det är mycket jobb som ska göras för konsulenterna när ansökningarna om att få avverka fjällnära skog ökar efter Mark-och miljööverdomstolens dom i våras. Foto: Maria Harning, SVT

Stor omprioritering på Skogsstyrelsen för att hinna med avverkningsärenden

Publicerad

Skogsstyrelsen i Jämtland har fått prioritera om när ansökningarna om att få avverka fjällnära skog ökar kraftigt. Helena Eriksson som är chef över norra Jämtlands distrikt berättar om vad de har fått ändra.

Dels ska de skogsskiften som nekats avverkning värderas och dels kommer det också in nya ansökningar om att få avverka fjällnära skog. Nekas en skogsägare avverkning har denna rätt till 125 procent av marknadsvärdet i ersättning av staten, enligt en dom i våras.

– Om det är att skogsägarna har väntat på domen, eller om det är att man ser att man kan få pengar, det vet jag inte, säger Helena Eriksson till SVT Nyheter Jämtland.

När ansökningarna om nya avverkningar ökar har också Skogsstyrelsen begärt mer pengar av staten för att kunna betala ut ersättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.