Foto: SVT

Man barrikaderade sig i Östersund – anhållen misstänkt för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En man som hela söndagen barrikaderat sig i en lägenhet i Östersund gav upp vid 16-tiden och kunde då gripas. Enligt jourhavande förundersökningsledare, Suss Braunerhielm, var mannen misstänkt för försök till mord. Ingen ska dock vara allvarligt skadad.

Mannen hade alltså inte varit själv i lägenheten. I övrigt är polisen ännu förtegen om vad som hänt.

Sedan tidigt i morse har flera polispatruller, ambulanser och räddningstjänsten funnits på plats utanför den aktuella fastigheten.

Tungt beväpnad polis

SVT:s utsända kunde se tungt beväpnade poliser som rörde sig kring byggnaden. Området var dock inte avspärrat.   

Man åtalas för grovt olaga hot efter stor polisinsats i Östersund. Foto: SVT

– Det är en person som inte mår bra och vi vet ju var han finns så vi har koll på den lägenheten, sa polisens presskommunikatör Liv Fahlén tidigare idag. Hon sa också att det inte var någon fara för allmänheten.

Mannen gav upp

Polisens förhandlare har under dagen haft kontakt med mannen.

– Vid 16-tiden gav han upp och kom ut självmant och då kunde han gripas, säger Cesar Saliba som är RLC-befäl vid polisen i Umeå.

Anhölls av jouråklagare

Klockan 17.04 blev mannen anhållen av jouråklagaren.

– Det är en 27-årig man som trängt sig in i en bostad och han är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot och försök till mord, säger Ann Öberg på Åklagarmyndighetens pressjour till SVT Jämtland.

Åklagare i Östersund tar över

I morgon kommer ärendet att lottas på en åklagare i Östersund och denne måste senast på onsdag klockan 12.00 ta ställning till om mannen ska begäras häktad eller inte.

Det gick på söndagskvällen inte att få klarhet i om det rör sig om ett eller två brottsoffer. Åklagarmyndighetens pressjour hade ingen uppgift om detta och polisens förundersökningsledare ville inte ge något besked.

– I morgon hoppas jag att vi ska kunna ge mera information, sa hon till SVT på söndagskvällen.

Insatspersonal från polisen samråder med räddningstjänsten. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.