Kartan över Australien visar den mängd av språk som finns bland aboriginerna. Foto: SVT Jämtland

Språkforskare i Östersund doktorerade på utdött språk i Australien

Publicerad

Att lära sig ett språk som ingen annan i hela världen pratar ... känns inte det lite ensamt – vem odlar man sitt intresse med? Torbjörn Westerlund på Mittuniversitetet i Östersund har doktorerat på ett numera utdött aboriginskt språk från Australien.

Den australiska urbefolkningen aboriginerna har genom de senaste seklen blivit allt mera undanträngd och det är först de allra senaste åren som de börjat få någon form av upprättelse. Men deras olika språk riskerar att helt raderas ut.

Aboriginerna har nämligen inte ett gemensamt språk, utan över hela Australien finns en uppsjö av olika kluster som vart och ett har sitt eget språk.

– De flesta aboriginerna härstammar från Nya Guinea. Men den stam som jag studerat har man genetiskt kartlagt som utvandrad från Indien för länge sedan, säger Torbjörn Westerlund.

Ende som kan tala språket

När Torbjörn inledde sina språkstudier för 20 år sedan så hittade han en gammal man som kunde lära honom. Men den mannen är numera död och därför har vi hamnat i det uppseendeväckande faktum att Torbjörn i dag är den enda som kan prata just det här språket.

– Först på senare år har jag fått respons från de yngre i stammen och de vill lära sig av mig, förklarar han.

Som kulturell gärning för den här lilla gruppen ska förstås inte Torbjörns insats underskattas. Inom Sverige är användningsområdet begränsat.

– Fast som partytrick håller det, säger Torbjörn Westerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.