Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mark-och miljödomstolen upphäver dispensen som Östersunds kommun fått för att ta bort trädallén på Kyrkgatan. Foto: Eva Danielson/SVT

Trädallé i Östersund får inte avverkas

Publicerad

Trädallén längs södra delarna av Kyrkgatan i Östersund får inte avverkas. Mark-och miljödomstolen upphäver den dispens som kommunen fått av länsstyrelsen.

Kommunen vill avverka trädallén för att kunna bygga den så kallade Östersundslänken. Där träden står ska busshållplatser anläggas.

Men trädalléer är skyddade enligt ett generellt biotopskydd i miljöbalken. Förra året gav länsstyrelsen Östersunds kommun dispens från biotopskyddet för att kunna avverka träd i allén.

Beslutet överklagades av Naturskyddsföreningen. Föreningen menade att det inte hade hållits samråd i frågan och att skadan om träden huggs ner eller flyttas blir omfattande.

Mark- och miljödomstolen upphäver nu den dispens som länsstyrelsen gav. Domstolen menar att det det inte finns tillräckliga underlag för att kunna bevilja en dispens. Därför upphävs beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer