Foto: SVT

Trafikverket ersätter inte

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket kommer inte att gå in och ersätta de kommuner som inte får betalt av flygbolaget Avies.

Fem kommuner i landet ser ut att få stå med svarte petter när nu flygbolaget Avies inte har några tillgångar. Bolaget skulder på drygt 2,6 miljoner kronor till de fem kommunala flygplatserna och Kronofogden har konstaterat att Avies Sverige AB inte har några tillgångar.

Kommunalrådet i Härjedalen, Gunilla Zetterström Bäcke (S), menar att staten eller Trafikverket ska ersätta kommunerna för detta, men det kommer inte att ske. Härjedalen ser ut att förlora drygt 500 000 kronor.

SVT granskar Avies

– Skulle vi eller staten gå in och kompensera kommunerna för detta så skulle det ses som statsbidrag, säger Håkan Jacobsson, avtalsansvarig på Trafikverket till SVT Nyheter Jämtland. Det finns tydliga regler för hur statsbidag kan betalas ut och i det här fallet får vi inte det.

Det estniska flygbolaget Avies lämnade det i särklass lägsta anbudet på de aktuella flygsträckorna när Trafikverket gjorde upphandlingen. Men i anbudsunderlaget finns inte specificerat vad pengarna ska räcka till.

– Vi upphandlar ju en funktion, säger Håkan Jacobsson. Att ett flygplan ska flyga från Arlanda till Sveg och i det förutsätter vi att de som räknar på det räknar på vad bränsle, flygplatsavgifter och sådant kostar.

Vet ni om Avies hade räknat på det i det här fallet?

– Det är väl en 10 000 kronorsfråga, säger Håkan Jacobsson. Vi vet ju att det inte har gått så bra för dem. Men det är självklart att vid en upphandling så får man förutsätta att du vet att du måste landa nånstans och att det är konstander förknippade med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Avies

Mer i ämnet