Malin Connyssons studier visar att själva transporten till tävling betyder mer för resultatet än vad hösten äter före start. Foto: Eva Harström, SVT

Hästtransport fungerar som uppvärmning inför tävling

Publicerad

Hästar som åker transport till tävlingsbanan kan ha en fördel jämfört med hästarna i hemmastallet. Det visar en forskningstudie gjord av en lärare på travsportens riksanläggning Wången i Jämtland.

Malin Connysson, som numera kan titulera sig agronomiedoktor, har ett brinnande intresse för travsporten och har jobbat på Wången i 16 år. Hennes studier inför doktorsavhandlingen visade att transport till tävling kan fungera som uppvärmning för travhästarna.

Hon förvånades över transportens inverkan på hästarna.

– Man ser liknande effekter på en människa som gör en lång uppvärmning. Då börjar du använda de kroppsegna fetterna och det gör att de går mot mer fettförbränning under själva loppet, förklarar hon.

Fett används som energi

Hästarna som ingick i studien fick först åka sammanlagt tio mil fram och tillbaka till Östersund, innan de startade. De resultaten jämfördes sedan med vilka tider de fick när de stått hemma i box innan start.

– I transporten står de och parerar. Det verkar sätta igång att de använder fettreserverna i kroppen. När de sedan tävlar använder de sig av fett mer som energi under själva prestationen och det är positivt, menar Malin Connysson.

Hoppas på fortsatt forskning

Hon tittade också på effekterna av grovfoder och kraftfoder och olika uppstallningssystem.

– När vi analyserade resultaten visade det sig att själva transporten påverkade mer än de ganska extrema foderstaterna, säger Malin Connysson.

Nu hoppas hon kunna forska vidare kring transportens betydelse.

– Jag skulle vilja titta på hur länge effekten sitter i och om det finns andra saker som påverkar, säger Malin Connysson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.