Regeringen har pekat ut 17 maj som möjligt för att släppa in 500 åskådare. Östersundstravet följer därför noga Folkhälsomyndighetens presskonferenser. Foto: SVT arkiv

Travet i Östersund hoppas på nya coronaregler – vill släppa in publik igen

Uppdaterad
Publicerad

I ett år har nybyggda totohallen på Östersundstravet stått färdig – och oanvänd. Sedan pandemin bröt ut har travkvällarna fått köras utan publik. Men nu anas en litet ljus i slutet av tunneln.

Måndag 10 maj sammanträder Östersundstravets styrelse. Både på dagordningen och önskelistan finns förhoppningen om att kunna fatta ett beslut om att släppa in publik igen. Tänkbara nya riktlinjer skulle i så fall gälla från och med 17 maj och omfatta 500 åskådare.

– Vi kan inte göra så mycket annat att noga följa de olika presskonferenserna med Folkhälsomyndigheten, säger travbanechefen Jan Quicklind.

Räknas som yrkesutövning

Just 500 åskådare som det hintats om tycker han vore helt lysande.

– En vardag är det ungefär så många som vi drar, säger han.

Precis som med ÖFK:s proffslag i fotboll räknas travet som en yrkesutövning. Därför har tävlingarna kunnat köras, fast utan publik.

Mest spel online

Samtidigt är det så att travsporten genomgått omvälvande förändringar. Det mesta spelet sker i dag online. Men när det gäller inramningen kan inte publiken ersättas.

– Hela organisationen står beredd för att kunna ta emot publik igen, bedyrar Quicklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.