Två av verktygen som hittades i anslutning till småbåtshamnen där misshandeln skedde. Foto: Bilder från förundersökningsprotokollet

Två döms till fängelse för misshandel i centrala Östersund

Uppdaterad
Publicerad

I november förra året misshandlades en man i småbåtshamnen i centrala Östersund. Nu har två av de fem män som stod åtalade för brottet dömts till fängelse.

Under natten mellan den 1 och den 2 november förra året blev en man misshandlad vid två tillfällen i centrala Östersund. Mannen som utsattes för misshandeln vittande i människorovsrättegången i höstas och bland bevisningen fanns bland annat dokumentation från sociala medier där han beskrevs som en ”golare”.

Två män döms till fängelse

En 22-årig man döms nu till sex månaders fängelse för både den första misshandeln och för den misshandel som ägde rum senare samma natt i småbåtshamnen. Även en 32-årig man döms för misshandeln i småbåtshamnen. Han får i sin tur fyra månaders fängelse.

Östersunds tingsrätt skriver i sin dom att männen tillsammans och i samförstånd misshandlat målsägande med slag och dessutom ska tillhygge ha använts. Våldet beskrivs av tingsrätten som ”hänsynslöst och rått, men inte i så hög grad att gärningen ska bedömas som grov misshandel”.

Utöver fängelsestraffen döms männen även att betala ett skadestånd till målsägande på totalt 15 000 kronor.

Tre åtalade frikänns från brott

Fem män stod åtalade för misshandeln i småbåtshamnen. Tre av dem frikänns av tingsrätten, som menar att det inte är ställt utom rimligt tvivel att de varit inblandade i misshandeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.