Foto: SVT Design

Två män döms efter stöldturné genom Sverige

Publicerad

Männen prejades av vägen av polis efter ett villainbrott i Jämtland. Det var början på slutet på stöldturnén för de två män som kommit över stora mängder stöldgods under sin resa genom Sverige.

De två männen stoppades efter ett villainbrott på Frösön den 27 juni. Männen stack från platsen och polisen tog upp ett efterföljande på E14. Det hela slutade med att polisen prejade bilen av vägen för att få stopp på männen. Där tog kumpanernas stöldturné genom Sverige och Norge slut. En resa, kantad av brott, som pågick under slutet av juni i år.

Utmed bilens färdväg längs E14 anträffades diverse smycken och andra föremål från flera av inbrotten. Inbrotten skedde i Torsby, Kil, Malung, Sveg och Frösön.

Liknande tillvägagångssätt

Tillvägagångsätten var likartade vid inbrotten. Gärningsmännen krossade en ruta varefter den ena av dom sökte igenom bostaden samtidigt som den andra höll vakt.

I Sveg stal männen kontanter i en rad olika valutor under ett intrång hemma hos en man. I Torsby stal de örhängen, halsband, en klocka och armband hemma hos ett par. Vid inbrottet i Kil tog sig kumpanerna in hos ett par och stal bland annat fickur, pärlhalsband, ringar och en tv till ett sammanlagt värde av 77.100 kronor. I Norge utreds ytterligare inbrott.

Specialpreparerad deodorantflaska

Bland de beslag som polisen gjort återfinns bland annat guldkedjor, smycken, fickur och kontanter. En del av smyckena hittades i en deodorantflaska som var specialpreparerad för att dölja stöldgods. Bland bevisningen återfanns misstänkta brottsverktyg i form av handskar, förstorningsglas och nödhammare.

Döms till fängelse

De båda männen döms nu av Östersunds tingsrätt för fem fall av grov stöld. Påföljden för männen blir fängelse i 1 år och 3 månader, respektive 1 år och 6 månader, innan de utvisas ur landet utan rätt att återvända inom de fem närmsta åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer