Tvärstopp för uranprospekteringen

Uppdaterad
Publicerad

Fukushima och Angela Merkel har stoppat prospekteringen efter uran i den svenska berggrunden. Det menar prospekteringsbolagen som nu slutar leta.

I Lars-Ove Strömstedts marker i Kyrktåsjö på gränsen mellan Jämtland och Västerbotten finns uran. Men nu har han fått besked att prospekteringsbolaget som provborrat här inte längre är intresserade.

– Det handlar väl om pengar, säger han.

Hundra miljoner kronor

Uran var under några år mycket hett för prospekterarna. Provborrningar gjordes i Tåsjöområdet som pekade på fyndigheter för kanske hundra miljarder kronor. Under några år strömmade ansökningarna om undersökningstillstånd in till Bergsstaten. Ett område motsvarande Blekinge i storlek, främst i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten mutades in.

Tyskt stopp påverkar

Men då kom finanskrisen, sedan kärnkraftolyckan och till slut beslutade sig Tyskland för att skrota sin kärnkraft till 2022. Då gav prospekterarna upp. 2010 och 2011 har bara tre ansökningar om undersökningstillstånd kommit in till Bergsstaten. Av de 179 tillstånd som fanns över landet sedan tidigare – har bolagen inte brytt som om att förlänga 108 stycken.

– Det är ingen idé att leta efter något som ingen vill ha, säger Folke Söderström, vd projekteringsbolaget Mawson Resources.

Nu söker Mawson istället andra metaller. Men helt har de inte gett upp tanken på uranfynd.

– Bränsle till kärnkraftverken behövs oavsett var de finns. Det är ingen tvekan om att man kommer att söka efter uran.

”Bearbeta någon annanstans”

Under provborrningarna delades Tåsjöbygden i två läger. Lars-Ove Marksted tillhör de som är för brytning, men på ett villkor.

– De får gärna borra och göra en gruva, men allt som tas upp ska bearbetas någon annanstans. Då är det grönt, säger han.

Patrik Samuelsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.