På 15-20 ställen på Locknesjöns botten bubblar friskt källvatten upp. Foto: SVT Jämtland

Underjordiska källor kan rädda Östersunds vatten

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds dricksvatten blev helt plötsligt otjänligt under parasitutbrottet 2010. Men nu har ett alternativ hittats – och lösningen kommer från underjorden.

– Anledningen är en meteorit som slog ner för massa år sedan, säger Peter Dahlkvist på SGU.

Peter Dahlqvist från SGU, Statens geologiska undersökning, har undersök Locknesjön med omgivningar. En helikoptertur över sjön en vindstilla dag satte honom på spåret. Från sjöns botten strömmar friskt vatten upp från 15-20 källor.

– Anledningen till att det blivit så just här är den meteorit som slog ned för en massa år sedan. Det har gjort marken porös med sprickor. Därför har vatten kunnat samlas just här, säger Dahqvist.

Ledningar finns redan

Om något plötsligt händer med Storsjön eller om dricksvattenförsörjningen av någon anledning måste kompletteras. Då skulle de här källorna kunna bli det perfekta alternativet.

– Det finns ju redan en va-infrastruktur på plats runt sjön. I stället för att skicka Storsjöns vatten till Lockne kan man lika gärna skicka det här vattnet i samma ledningar till Östersund, förklarar Peter Dahlqvist.

Siken i fara?

Men en obesvarad fråga är fortfarande – vad hände med den legendariska Lockne-siken? Och annat liv i sjön för den delen?

– Påverkan på djurlivet beror på olika saker, exempelvis när på året när uttaget görs. Men det här är definitivt något man måste titta närmare på innan man bestämmer sig för att göra Locknesjön till en vattentäkt, säger Peter Dahlqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.