Hur funkar skijoring? Hör mer i klippet vad som krävs för att tävla i sporten.

Unik tävling genom Åre by med häst och skidåkare

Uppdaterad
Publicerad

Skijoring, då en häst drar en skidåkare, är en något udda sport med gamla anor och den kommer få nytt liv under VM i Åre.

Under det första olympiska vinterspelet i Chamonix 1924 var just skijoring en gren. Sedan dess har sporten fortsatt att vara populär i vissa länder. I exempelvis USA är det stort. Här i Sverige däremot har den fört en tynande tillvaro, tills nu. Under alpina VM i Åre som just nu pågår kommer publiken nämligen bjudas på en skijoring-tävling.

Det är elever och hästar från Wångens ridanläggning som kommer att delta. Tolkande bakom sig kommer de sedan ha lokala skidåkarprofiler som friåkaren Henrik Windstedt och skicross-stjärnan Victor Öhrling Norberg.

– Det är en 250 meter lång bana som går genom Åre by, berättar Vilma Sivers som går på hippologprogrammet på Wången och som är en av ryttarna.

Fått vänja hästarna

Wångens elever och ryttare har tränat länge för denna tävling. Hästarna är visserligen vana vid mycket men att ha en skidåkare tolkande bakom sig är inget som tillhör vanligheterna.

Skidåkarna däremot har inte tränat lika mycket. Förra veckan var det genrep för några av åkarna och då var det första gången de stod bakom en häst.

– Det var sjukt svårt, alltså hästarna springer ju på, säger Henrik Windtedt.

Så hur funkar det då med skijoring, vad krävs av häst och ryttare? I klippet ovan berättar Vilma Sivars mer om hur det går till.

Mer om skijoring

  • Skijoring med häst var med som en gren vid första olympiska vinsterspelen i Chamonix 1924.
  • Redan 1901 var grenen med i Stockholm, men då med renar som draghjälp.
  • Sporten var populär i flera av alpländerna och spreds sedan till USA där den har en serie av tävlingar på många skidorter.
  • Vid tävling består ett lag av häst, ryttare och skidåkare.
  • Tävlingen i Åre sker lördag 9 februari klockan 17.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.