Det blir Amapola Flyg AB som kommer flyga till Östersund. Foto: Johan Nilsson TT

Upphandlingen klar – flygtrafik till Östersund säkrad

Uppdaterad
Publicerad

I början av april fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att säkra regelbunden flygtrafik till Norrland och Gotland. Flygbolaget Amapola Flyg AB vann upphandlingen och kan börja trafikera inom kort.

Med anledning av coronavirusets spridning ville regeringen ”säkerställa en grundläggande tillgänglighet för transporter av personer och gods för samhällsviktiga ändamål”. Redan i början av nästa vecka kan trafiken komma igång och Trafikverket kommer förlänga avtalet med en månad i taget. Om kommersiell trafik återupptas upphör dock den upphandlade trafiken.

– Med denna upphandling säkerställer vi resemöjligheter som är nödvändiga för hälso- och sjukvården och andra samhällsviktiga funktioner, skriver generaldirektör Lena Erixon på Trafikverkets hemsida.

Coronaviruset i Jämtlands län

Men det handlar inte om någon direktlinje till Arlanda. Man kommer i stället att flyga till de åtta orterna som omfattas av upphandlingen i två linjer enligt följande.

• Arlanda-Visby-Arlanda-Sundsvall-Örnsköldsvik-Östersund – Östersund-Örnsköldsvik-Sundsvall-Arlanda

• Arlanda-Umeå-Skellefteå-Luleå-Kiruna – Kiruna-Luleå-Skellefteå-Umeå-Arlanda

Det kommer gå flygplan varje vardag samt söndagar uppger Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet