Räddningstjänst, polis och ambulans på platsen där tre ungdomar dog i en allvarlig bussolycka på E45 mellan Sveg och Fågelsjö i Härjedalen. Foto: Nisse Schmidt, TT

Utredningen om bussolyckan i Sveg snart klar

Uppdaterad
Publicerad

Polisens och haverikommissionens utredning om bussolyckan utanför Sveg, då tre högstadieelever omkom och flera skadades, beräknas vara inne i slutfasen. Den tekniska undersökningen av bussen tog längre tid än åklagaren räknat med.

Kammaråklagare Mikael Bäckström i Östersund, som leder arbetet, säger till SVT att utredningen förmodligen är klar om en månad.

– Då kan vi ta ställning till hur vi ska gå vidare.

Bussolyckan i Härjedalen

Bussföraren är delgiven misstanke om vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död. Både polisen och haverikommissionen utreder olyckan.

TV: Hör åklagaren berätta om utredningen

Kammaråklagare Mikael Bäckström. Foto: SVT

– Vi har nu hört alla ombord som överlevde olyckan. Vi vet väldigt mycket redan nu men det återstår vissa frågetecken som vi ska räta ut, säger Mikael Bäckström.

 Det var tidigt på söndagsmorgonen den 2 april som en buss med högstadieelever från Skene i Västergötland körde av E 45:an utanför Sveg och välte. Tre elever omkom och över 20 fick så svåra skador att de behövde sjukhusvård. Bussen var på väg till Klövsjö och totalt fanns 59 personer ombord – 52 elever, 6 medföljande vuxna samt chauffören.

Alla tillgängliga ambulanser och ambulanshelikoptrar i Härjedalen, Jämtland, Hälsingland och Dalarna larmades till olyckan.

Trodde det skulle gå fortare

Från början trodde åklagaren att utredningen skulle bli klar tidigare.

– Jag var lite väl optimistisk när det gäller den tekniska undersökningen av bussen, den har tagit längre tid än vad jag trodde att den skulle göra.

Åklagare Mikael Bäckström säger också att utredarna försöker håller de inblandade uppdaterade om hur utredningen fortskrider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet