En av de mordanklagade förs in till rättegången

Attentatsmannen skyldig

Uppdaterad
Publicerad

Det uzbekiska paret frias från medhjälp men hovrätten pekar nu ut en gärningsman för attentatet mot imamen i Strömsund. Det är samma person som sedan en tid sitter gripen i Ryssland som misstänkt för mordförsöket.

Det är en ovanlig dom. Två åtalade frias från medhjälp, samtidigt som gärningsmannen som sitter gripen i ett annat land pekas ut som ansvarig för det uppmärksammade attentatet.

Hovrätten har gått igenom bevisningen i målet och konstaterar att det är ställt utom rimligt tvivel  att den i Ryssland gripne mannen deltog i mordförsöket som gärningsman. Han och möjligen ytterligare en okänd medhjälpare var med när tre skott avlossades mot imamen i Strömsund den 22 februari 2012. Mordvapnet var i princip fullt med fingeravtryck.

Mordförsök på Imam

Mannen greps av rysk säkerhetstjänst i oktober och det är fortfarande oklart om han kommer att lämnas ut till Sverige. Däremot har hans skuldfråga redan prövats eftersom den är avgörande för den rättsprocess som sedan en tid pågår i Sverige; frågan om ett uzbekiskt par från Malmö hjälpte till.

Tydlig bevisning

Paret friades i Östersunds tingsrätt och på måndagen friades de även av Hovrätten för Nedre Norrland. Därmed fastställdes den dom som redan fallit i tingsrätten.

Trots att de båda rättsinstanserna kommit till samma resultat skiljer sig dock hovrättsdomen på avgörande punkter.

* Enligt hovrätten är det klart att det var den man som sitter gripen i Ryssland som avlossade skotten. Hovrätten går igenom bevisningen och konstaterar att den entydyg. Mannen är skyldig.

* Enligt hovrätten fick attentatsmannen dessutom hjälp av paret från Malmö. Däremot menar hovrätten att det inte är bevisat att de hade uppsåt  att hjälpa till.

Tre skott i huvudet

Den 22 februari 2012 sköts den uzbekiske imamen och regimkritikern Obid Nazarov i huvudet med tre skott. Han överlevde men fick mycket svåra skador och kommer att få livslånga men.

Han flydde Uzbekistan 2007 och kritiserat den uzbekiska regimen från sin nya bostadsort, Strömsund, där han också sköts i portgången till sitt hus.

Regimkritiker

Efter attentatet greps ett uzbekiskt par som misstänkta för medhjälp till mord. Den misstänkte attentatsmannen greps senare i Ryssland som misstänkt för att ha avlossat skotten. Just nu pågår förhandlingar om att få  den 35-årige mannen utlämnad till Sverige.

Paret som nu frias av hovrätten hjälpte attentatsmannen genom att tillfälligt hysa in honom i sin bostad i Malmö. Dom lånade ut sin dator, hjälpte till att lokalisera offret och hyrde en bil med vilken de sedan gemensamt gemensamt tog sig till Strömsund för att rekognosera och besöka moskén där Nazarov var imam.

Attentatsmannen

I samband med mordförsöket som skedde en månad senare, skötte paret bokningar av boende och bilar. Attentatsmannen fick också bo över hos paret innan han lämnar Malmö efter mordförsöket.

Enligt hovrätten är det  emellertid inte styrkt att paret insåg vad som skulle hända. Dom har främjat mordförsöket, skriver hovrätten, men det är inte styrkt att det var deras uppsåt.

Bevisen räcker inte

När det gäller skyddande av brottsling finns det omständigheter som talar för att de kände till attentatet. Bland annat skulle kvinnan ha gjort sig av med attentatsmannens byxor sedan han lämnat deras bostad i Malmö. Dom hade också raderat filer på sin dator och avslutat Skype-konton och gjort sig av med SIM-kort.

Enligt hovrätten finns det tecken på att dom hade ekonomiska motiv för att hjälpa till med attentatet.

Men enligt hovrätten räcker dessa omständigheter inte för att döma dem mot deras nekande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet