Nästa vecka börjar fas två i vaccinationsarbetet vilket innebär att länsbor över 65 kan få vaccin mot covid-19. I klippet berättar Cornelia Brusmark, Vaccinsamordnare på Region Jämtland Härjedalen, bland annat om hur du gör för att boka en tid för att vaccinera dig. Foto: SVT

Fas två av vaccineringen mot covid inleds i nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

I nästa vecka inleder Region Jämtland Härjedalen fas nummer två i vaccinationsarbetet mot covid-19. Det betyder att länsbor som är över 65 år kommer att få ta sin första vaccindos.

– Vi kommer att vaccinera de äldsta först i enlighet med Folkhälsomyndighetens prioriteringar men alla som är över 65 år inkluderas i den här fasen, säger Cornelia Brusmark, Vaccinsamordnare på Region Jämtland Härjedalen.

Förutom äldre så kommer även LSS-berättigade personer, dialyspatienter och transplanterade patienter vara prioriterade grupper. Regionens hälso- och sjukvårdspersonal kommer också att vaccineras under denna fas. Detta parallellt som man gör färdigt den första fasen där bland annat personer på särskilda boenden vaccineras.

Coronaviruset i Jämtlands län

Färre leveranser än väntat  

Idag har omkring sju procent av länsbefolkningen fått minst en vaccindos mot covid 19. Men trotts att Region Jämtland Härjedalen har kommit långt i arbetet med vaccinationerna är det oklart när man kommer att kunna övergå till fas tre och fyra, vilket är de steg då resten av samhället ska vaccineras.

 Anledningen är att regionen fått in betydligt mindre vaccin än planerat. I de första prognoserna utlovades 37 000 doser till Jämtland och Härjedalen lagom till jul men hittills har man bara fått 11 000 doser. 

– Det gör ju det att det går långsammare än vad vi hade önskat, men än så länge har vi möjlighet att uppfylla målet om att erbjuda vaccin till alla i länet som är över 18 år innan halvårsskiftet. Men då gäller det ju också att vi får vaccin och det blir ju svårare ju närmare halvårsskiftet vi kommer, säger Brusmark.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet