Senare vintrar tvingar Vålådalen att förlita sig på konstsnö

Publicerad

En föraning om framtidens vinterväder har vi kanske sett efter den senaste veckans regn. I Vålådalen, som SVT besökte i veckan, var det trots småregn och plusgrader ganska vintrigt – men skiftningarna har blivit mycket kraftigare säger arenachefen Latti Östlund.

Igår berättade SVT att det beräknas bli cirka 30 dagar kortare vinter i Jämtlands län i slutet av det här seklet. Latti Östlund har i över 40 år bott och jobbat i Vålådalen i Åre kommun. Han säger att han varit med om stora variationer i vintervädret förr, med både snörika och snöfattiga år.

– Det som har hänt är att skiftningarna har blivit så väldigt kraftiga, med mycket regn och mycket blåst när det väl kommer.

Hot mot verksamheter

Svängningarna innebär att arbetet med spåren numera kräver större planering för hur dragningen ser ut och att inga spårvallar får blockera de vattenflöden som uppstår när regn och blidväder sätter in.

Turistanläggningar som Vålådalen är beroende av snö, och en kortare vinter kan på längre sikt hota många verksamheter.

– Det är en stor näring i det här området som kanske måste växla om. Man får vara duktig på att följa med vart det tar vägen, säger Latti Östlund.

Förskjutning av säsongen

Än så länge kan Latti Östlund inte säga att vintern i Vålådalen har blivit så mycket kortare än förr, men däremot att den har förskjutits. För att kunna öppna tidigt får anläggningen förlita sig på sparad konstsnö från föregående vinter.

– Förr fick vi ofta mycket snö redan i november och december men nu är det inte ovanligt att vi får mest snö i april, så vi har fått en längre vårvinter. Våra ambitioner att lägga ut snö redan i oktober kanske vi måste se över, säger han.

Se mer i videon om hur Vålådalen försöker anpassa sig till de nya vintrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.