Välkommet besked om nattågstrafiken

Publicerad

Regeringens besked om att nattågstrafiken ska räddas är ett välkommet besked i länet.

– Det låter ju riktigt bra. Sedan får vi se vad det kokar ner till. Seeing is believing, säger egenföretagaren Lars B Johansson, som är en av länets främst förkämpar för bibehållen nattågstrafik.

Fick beskedet på tåget

Som van pendlare satt Lars B Johansson på tåget, från Linköping till Östersund, när han på onsdagkväll fick ett SMS från en kompis som gratulerade honom till segern.

– Jag svarade ”Que” för jag förstod inte alls vad han menade, säger Lars B Johansson.

Oväntat men glädjande besked

Beskedet var lika glädjande som oväntat.

Det var alltså igår, onsdag, som klimatminister Isabella Lövin (MP) gav beskedet till SVT om att regeringen kommer att rädda den hotade nattågstrafiken till länet genom nya satsningar.

Det handlar om att ge uppdraget till någon operatör att under en viss period driva nattågstrafik till länet och resten av Norrland. Samtidigt ska pengar satsat på att rusta upp nattågen, men hur mycket pengar det kan röra sig om är ännu oklart.

Försiktigt optimistisk

Neddragningarna av nattågstrafiken som pågått de senaste åren har mött starka reaktioner bland jämtar och härjedalingar och många har protesterat. En av dem är Lars B Johansson som bland annat via en facebooksida drivit kampen för fortsatt nattågstrafik.

Han är glad över beskedet, men det är en försiktig optimism.

– Det är tidigt än, man vet väl inte riktigt vad det här innebär än. Men det låter ju väldigt bra, säger han. Nu gäller det att få folk att åka och använda nattågen, men bokningssystemet har ju fortfarande litegrann att önska. Det har en del konstigheter för sig.

Behövs kontinuitet

Vad tror du krävs mer för att upprättahålla nattågstrafiken?

– Det viktigaste är att få kontinutitet i det hela, så folk vet att det går tåg. Det måste gå tåg dagligen eller åtminstone med jämna mellanrum, man ska inte behöva fundera, säger Lars B Johansson.

Tågtrafiken upphandlas inom kort

Mer besked om hur stora satsningarna blir på nattågstrafiken väntas komma i budgetpropositionen för 2018 som läggs i höst. Men redan inom den närmaste framtiden väntas regeringen fatta beslut om upphandling av nattågstrafiken till länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nattågen

Mer i ämnet