Idag tar Regionstyrelsen ställning till de hårda sparförslagen för sjukvården. Foto: TT

Vårdens framtid debatteras i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska framtidens vård kunna räddas, trots en ekonomi i kris? Den frågan ska toppnamn inom alla riksdagspartier debattera i Östersund i augusti. Debatten är ett samarbete mellan de fyra största mediehusen i Jämtlands län.

För tre år sen skickade regionstyrelsen ett rop på hjälp till regeringen. De bad om hjälp med nära en miljard kronor, för att komma till rätta med den krisande ekonomin i region Jämtland Härjedalen.

I brevet lade man fram tre förslag, men man väntar fortfarande på regeringens svar.

Den 22 augusti kommer Annika Strandhäll, sittande sjukvårdsminister (S), till Östersund för att debattera vården med alla riksdagspartiers vårdpolitiska talespersoner.

Viktigaste debatten för befolkningen

Debatten leds av frilansjournalisten Ann-Louise Rönestål Ek och är ett samarbete mellan SVT, Sveriges radio, Länstidningen och Östersunds-posten.

– Det här kommer att bli den viktigaste vårddebatten för länets befolkning, men problemen är likartad på många håll så jag tror tittare från hela landet kommer att vilja följa den, säger Camilla Wahlman, som ansvarar för valbevakningen på SVT Nyheter Jämtland.

För två år sen samarbetade de fyra mediehusen om en liknande debatt, den gången handlade det om mobil- och bredbandtäckning i hela landet.

– Vi samarbetar för att helt enkelt kunna ge medborgarna de bästa förutsättningarna för att göra ett genomtänkt val i september. Och vi vill att politikerna på högsta möjliga nivå ska komma hit till länet och besvara väljarnas frågor, säger Camilla Wahlman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.