Varning för plötslig ishalka och hårda vindar

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindar i fjällen – från längst upp i norr ner till Härjedalsfjällen.
I inlandet och längs kusten varnar man samtidigt för plötslig ishalka.

Två vädervarningar som omfattar Jämtlands län är aktuella just nu. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för hela länet.

I hela länet, men framför allt i Jämtlands- och Härjedalsfjällen väntas också hårda vindar – det beräknas blåsa 15 meter per sökande och vinden kommer att öka fram mot måndag kväll, då det bedöms blåsa 18-23 meter per sekund. Dessutom väntas, enligt SMHI, regn eller blötsnö.

Halkigt på vägarna

I norra delen av länet väntas plötslig ishalka under dagen. Bakgrunden att till varningen är att det väntas regna på kalla vägar. Halkvarningen gäller för hela måndagen. Även längs Norrlandskusten och i Västernorrland är en varning utfärdad för plötslig ishalka.

Lavinfara i fjällkedjan

Längst upp i norra Sverige är lavinfaran stor, för Abisko-Riksgränsen råder en fyra på den femgradiga lavinriskskalan. Även i Södra Lapplandsfjällen – Vindelfjällen är lavinrisken stor. I Jämtlandsfjällen är det en trea vilket innebär betydande risk för laviner och räknas som farliga förhållanden. I Härjedalsfjällen bedöms lavinrisken som måttlig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer