Vattudalens Fisk får fortsätta – men inte utöka sin verksamhet. Det enligt ett domstolsbeslut. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Vattudalens Fisk i Strömsund får fortsätta – men inte utöka

Uppdaterad
Publicerad

Vattudalens Fisk med fiskodlingar i Ströms Vattudal i Strömsund får fortsätta bedriva verksamhet. Det har Mark- och miljödomstolen beslutat. Men domstolen säger nej till att fiskodlingen utökas.

Vattudalens Fisk har bedrivit fiskodling i Ströms Vattudal i cirka tio år. Vid årsskiftet går gällande tillstånd ut och bolaget ansökte om en förlängning med 20 år, samt tillåtelse att öka produktionen 1 400 ton per år.

Får fortsätta 15 år till

Mark-och miljödomstolen ger nu tillstånd i 15 år för fiskodlingen, men säger nej till att odlingen utökas. Domstolen bedömer är att en ökning skulle kunna äventyra målen för den aktuella miljökvalitetsnormen.

De skriver att man kommit fram till nuvarande bedömning utifrån flera olika aspekter, bland annat eftersom man registrerat ökade fosfornivåer över tid i området och att det förekommer olika uppfattningar om vad referensvärdet bör vara.

Beslut kan överklagas

”Små förändringar i detta referensvärde har en relativt stor effekt på statusklassningen för näringsfattiga sjöar såsom Ströms Vattudal”, går att läsa i domen.

Domen kan överklagas till högre instans senast den 6 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer