Foto: SVT

Vet du hur man använder en hjärtstartare?

Publicerad

I går var det internationella ”starta om ett hjärta-dagen”, och personal från SOS Alarm fanns på plats i köpcentret Kärnan i Östersund för att lära ut HLR och visa hur man använder en hjärtstartare.

– Vi försöker tvätta bort rädslan att våga göra något om man ser en person falla ihop, men man kan faktisk agera under tiden man väntar på Ambulans. Om en börjar göra något så hakar oftast fler på. Det säger Daniel Petrini jobbar på SOS Alarm i Östersund och lär dessutom ut hjärt-lungräddning (HLR).

Daniel Petrini förevisade HLR och hur man använde hjärtstartare för förbipasserande i Kärnan. Foto: SVT

”Går i princip inte göra fel”

Det blir allt vanligare att det sitter hjärtstartare i offentliga miljöer och på företag. Jämtlands län tillhör dom som har flest hjärtstartare i förhållande till folkmängd, men har man inte fått utbildning i hur dom funkar så tvekar många att använda dom.

– Vi försöker visa att det går i princip inte göra fel med den typen av hjärtstartare som används ute i offentliga miljöer. Den pratar och ger tydliga instruktioner, och behövs det ingen elstöt så kan du inte ge någon, säger Daniel Petrini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.