Den anmälda artikeln (skärmdump från Land Lantbruks webbsida).

Veterinärförbundet anmäler Land till Pressombudsmannen

Uppdaterad
Publicerad

Veterinärförbundet har valt att anmäla tidningen Land Lantbruk till Pressombudsmannen (PO).

Detta efter SVT:s granskning av veterinären som hängdes ut både i sociala medier och av ledarskribenten i tidningen efter ett omhändertagande av kaniner i länet.

Det var i vintras som länsstyrelsen tog beslutet att omhänderta ett större antal kaniner på en gård i Jämtlands län.

När polisen verkställde beslutet anlitade de en veterinär till hjälp. Denna veterinär blev sedan uthängd i sociala medier och även av tidningen Land Lantbruks ledarskribent Kerstin Davidsson som i sin ledarartikel satt rubriken: Övergrepp och djurplågeri – i djurskyddets namn.

Veterinär trakasseras i sociala medier

Beslutet att anmäla Land till PO togs i fredags och anmälan kommer skickas in imorgon, tisdag, berättar Johan Beck-Friis på Veterinärförbundet för SVT Nyheter Jämtland.

– Vi är väldigt besvikna att en tidning med ansvarig utgivare agerar såhär, helt utan källkritiskt tänkande, säger Johan Beck-Friis.

Med anmälan hoppas Veterinärförbundet att PO granskar ärendet men vad de helst vill göra är att förbättra situationen för den berörda veterinären.

– Framför allt vill vi återetablera veterinärens heder och anseende, säger Johan Beck-Friis.

Enligt Johan Beck-Friis går det inte att jämföra det sociala media-drev som kan skapas med en etablerad tidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veterinär trakasseras i sociala medier

Mer i ämnet